Labogids klinische biologie

Methyleendioxymetamphetamine


Code LIS
MDMA-U
Eenheid
Geen
Belangrijke informatie
Bij een positieve drugscreening dient het resultaat te worden opgebeld en moet er steeds gevraagd worden of het resultaat moet geconfirmeerd worden. ·         Indien geen antwoord wordt bekomen moet in commentaar  worden ingegeven : “Indien verzending voor confirmatie nodig is, gelieve dit te melden aan het laboratorium”. Het staal wordt dan gedurende 5 werkdagen bewaard in koelkast T02. Vermeld de datum van ontvangst op het potje. ·         Wanneer confirmatie gewenst is, wordt het staal doorgestuurd naar AZ Sint-Jan. Geef dan bij commentaar in : “Staal wordt verstuurd voor confirmatie na aanvraag door aanvragende arts of afdeling binnen de 5 werkdagen”.
Klinische achtergrond
De groep van de amfetamines omvat amfetamine, methamfetamine en synthetische structurele analogen als 3,4-methyleendioxyamfetamine (MDA, Love drug, Speed), 3,4- methyleendioxy-N-ethylamfetamine (MDE, Eve), 3,4- methyleendioxy-N-methylamfetamine (MDMA, XTC, Ectasy, Adam).  Deze stoffen stimuleren het centraal zenuwstelsel (CNS) door vrijstelling van catecholaminen (vb. epinephrine en norepinephrine) en andere biogene amines uit hun neuronale stapelingsplaatsen. Ze veroorzaken euforie, verhoogde alertheid, irriteerbaarheid, angst, verhoogde bloeddruk, verminderd hongergevoel en psychotisch gedrag.  Bij chronisch gebruik ontstaat een toxische psychotische toestand. Een gedeelte van de ingenomen amfetamines wordt gemetaboliseerd in de lever door hydroxylatie, demethylatie, deaminatie en deconjugatie; maar het overgrote deel wordt onveranderd uitgescheiden in de urine, samen met de metabolieten.
Principe van de test
De Triage Meter Pro maakt gebruik van een ingebouwde laser die een fluorescente kleurstof in de ingebrachte testcassettes exciteert. De fluorescente kleurstof is gebonden aan antilichamen die het te bepalen eiwit (vb. BNP) herkennen. Hoe meer het te bepalen eiwit aanwezig is, hoe meer fluorescente kleurstof aanwezig zal zijn in de testzone en hoe groter het bekomen signaal is.
Afname
URINE
Alternatieve monstertypes
De testen zijn NIET gevalideerd op maagvocht. Maagvocht dient voor toxicologische screening steeds doorgestuurd te worden naar AZ St Jan.
Stabiliteit monster
verse urine op kamertermperatuur (in koelkast max 2 dagen, voor langere bewaring : -20°C of kouder; laat steeds op kamertemperatuur komen
Interferentie
Referentiewaarden
Negatief
Doorbelwaarden
Een positief resultaat wordt doorgebeld naar de behandelende arts.
Bron referentiewaarden
Uitvoerfrequentie
Dagelijks meermaals
Urgentie
Ja
TAT (turn around time)
Toestel
Triage Meter Pro
Analytisch meetbereik
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
547794